Batáty vs. brambory: Které jsou lepší?

zdroj: Pixabay.com

Milujete brambory? Mohli byste je jíst ke všemu? Občas nepohrdnete ani samotnými bramborami s mlékem? Pak vyzkoušejte jejich sladší verzi v podobě batátů. Jsou méně kalorické a mají v sobě více vitamínů.

Reklama

Souboj mezi klasickými a sladkými bramborami je tu už nějaký ten pátek. Jedni na ty obyčejné nedají dopustit, jiní zas sladkou verzi povyšují na superpotravinu, která nesmí chybět v žádném jídelníčku. Jaké jsou tedy lepší?

Není brambora jako brambora

I přestože druhů brambor je opravdu velké množství, jedná se vždy o bramboru. Znamená to tedy, že chceme-li porovnávat sladké brambory s těmi klasickými, neporovnáváme dvě odlišné potraviny, ale jednu zdravou potravinu dvojího typu.

Nesladkých brambor je na světě zhruba čtyři tisíc druhů, sladkých brambor asi pět tisíc. V obchodech jich samozřejmě najdete jen pár. Jiné brambory jsou vhodné do salátů, jiné na přípravu hranolek a jiné na vaření.

 

Obyčejné brambory mají vyšší glykemický index

Co se nutriční hodnoty týká, pak jsou ty sladké paradoxně méně kalorické. Sto gramů syrové brambory obsahuje 168 kalorií, zatímco 100 gramů sladké brambory jen 112 kalorií. Bílkovin na 100 gramů mají více ty obyčejné, stejně tak v nich najdete také více cukru. Sladké brambory mají v sobě i více vlákniny.

Glykemický index mají nejvyšší pečené brambory, o něco méně pak pečené sladké brambory. Nejmenší glykemický index mají vařené sladké brambory a téměř dvojnásobný glykemický index mají vařené obyčejné brambory.

Glykemický index nám udává, jak rychle se potravina přemění na glukózu. Pokud k bramborám přidáme jakoukoliv přílohu, ihned dochází ke snížení glykemického indexu, a to dokonce i v případě, že si je polijete máslem.

 

Batáty obsahují více vlákniny a méně sacharidů

Ve většině brambor se nachází odolné škroby, které se rozkládají až v tlustém střevě trávicími bakteriemi. Více odolných škrobů obsahují klasické brambory. Jestliže ale tuto plodinu skladujete v chladu, pak postupem času se škroby mění na glukózu a fruktózu. Proto pokud se snažíte zhubnout, vyvarujte se bramborám, které byly dlouho skladovány v chladu.

Vitamínově jsou na tom oba typy brambor dost podobně. Přesto si v této kategorii vedou batáty o něco lépe. Velký rozdíl je především ve vitamínu A, kterého je ve 100 g obyčejné brambory 3 IU, zatímco ve sladké verzi 19 217 IU. Vápníku pak batáty obsahují 38 mg a brambory jen 5 mg, stejné množství se v obou plodinách nachází i sodíku. Rozdíly ve vitamínu C, E, K a v hořčíku a draslíku jsou pak zanedbatelné.

 

A jaký je výsledek?

Suma sumárum mají batáty nad starými dobrými bramborami o něco navrch. Rozhodně to ale neznamená, že by obyčejné brambory byly nezdravou a kalorickou bombou, které bychom se měli vyhýbat. V jídelníčku si je určitě ponechte. Na druhou stranu se ale vyplatí do pravidelné stravy přidat i sladké batáty. Jsou výživnější, mají v sobě více vlákniny a vitamínů.

 

Reklama