Babiččiny věnečky

V druhém vydání našich dobrůtek pro vás máme recept, který zajisté v mnohých domácnostech pravidelně zdobí velikonoční tabuli. Receptů na ty správné a lahodné věnečky je spousta. Liší se podle krajů, zvyklostí i místních tradic. My vám tentokrát přinášíme recept z hlučínského regionu, oblasti také zvanou Prajzsko, která má v samotných receptech a tradicích hluboké kořeny.

Recept vystačí zhruba na 60 ks věnečků.

Těsto: ½ l vody, 200 g Stelly (Hery), 200 g hladké mouky, 50 g solamylu, 50 g hrubé mouky,

1 prášek do pečiva, 6 ks vajec

Krém: ½ l  mléka, 2 vanilkové pudingy, 250 g másla, cukr krupice, vanilkový cukr, rumové aroma

Co ještě budeme potřebovat: Citronovou polevu

Odpalované těsto

V ½ l vody rozpustíme Stellu (Heru), kterou přivedeme k varu. Zvlášť smícháme zbylé suroviny, a to hladkou mouku, solamyl, hrubou mouku a prášek do pečiva. Důkladně promícháme a opatrně vsypeme do vroucí vody s rozpuštěným tukem. Pořádně mícháme, protože celý proces probíhá velmi rychle a musíme dát pozor, ať se nám těsto nepřipálí. Od toho je také název pro odpalované těsto. Jakmile se těsto

přestane lepit na vařečku, odstavíme jej ze sporáku a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.

Po vychladnutí postupně přidáváme po 2 ks celých vajec a rukou mícháme. Vajíčka musí být dříve vytažená z lednice, a musí se zapracovávat maximálně po dvou kusech, z jednoduchého důvodu, aby se nám těsto nezdrclo.

Těsto naplníme do cukrářského pytlíku a na plechu s pečícím papírem vytváříme kolečka, pusinky a srdíčka tak, jak nám fantazie dovolí.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 – 250 °C po dobu 20 minut. Prvních 8 – 10 minut troubu neotvíráme, aby nám věnečky nespadly.

Upečené věnečky ještě teplé přepůlíme.

Krém

Ušleháme 250 g másla s cukrem krupice a s vanilkovým cukrem. cukru krupice dáváme cca 

5 – 6 polévkových lžic. Dávkujeme raději méně, krém vždy můžeme přisladit.

V ½ l mléka uvaříme dva pudingy, které necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Do ušlehaného másla s cukrem postupně po lžíci přidáváme zchladlý puding, který zašlehaváme (kdyby  byl puding horký, tak se krém srazí). Závěrem přidáme pár kapek rumového aroma.

Krémem naplníme rozkrájené věnečky, které buď polijeme citronovou polevou, nebo horní poloviny věnečků namáčíme v polevě. Místo polevy věnečky můžeme pocukrovat moučkovým cukrem.

Ač recept vypadá složitě, není tak náročný jak se zdá. Při dodržení správného postupu se vám vše podaří. Náš redakční test ukázal, že recept zvládnou i šikovní muži. Pečení jsem si vyzkoušel na vlastní kůži, věnečky se bez problémů povedly a je o čem psát. Přeji úspěšnou přípravu a dobrou chuť.

Reklama
SDÍLET