Ambrosia: krabí pomazánka a lasagne

I pátý díl pořadu Ambrosia prošel změnou. Tentokrát vám recepty připravili kuchařky Mirka Šimralová a Jana Medvědová. Moderátorská dvojice v podobě usměvavé Renáty Altmanové a Honzy Hejduka však zůstává.

 

 

Krabí pomazánka

Co budeme potřebovat:

350 g krabích tyčinek, 100 g sterilovaného celeru, 1 malá cibule, 1 vejce natvrdo, 100 g majonézy, 2 lžíce hustého jogurtu, 2 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce worcestrové omáčky, sůl

Na ozdobení

1 žlutá kapie, větvička rozmarýnu, 4 sherry rajčata

Postup:

Krabí tyčinky a celer bez nálevu nasekáme na kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno, vejce oloupeme a nakrájíme. Všechno nasypeme do mísy a promícháme. Majonézu rozmícháme s jogurtem, citronovou šťávou a worcesterem. Všechno podle chuti osolíme, zamícháme a nalijeme do mísy k ostatním surovinám. Poté pomazánku necháme v chladničce dobře vychladit, asi 30 minut. Podáváme ji namazanou na plátcích veky nebo kouscích vydlabaných salátových okurek. Zdobíme kapií, rozmarýnem a rajčátky.

TIP: Když nemáme vejce uvařené natvrdo, uděláme na pánvičce míchané a po vychladnutí rozmačkáme vidličkou a přidáme do pomazánky. A pokud neholdujete worcestrové omáčce, můžete ji nahradit bylinkovým kořením.



Italské lasagne

Co budeme potřebovat:

12 ks těstovin na lasagne, boloňskou omáčku, sýrovou omáčku

Boloňská omáčka

1 lžíce olivového oleje, 1 ks cibule, 3 stroužky česneku, 500 g mletého hovězího masa, 250 g rajčat, 2 lžíce rajčatového protlaku, 4 lžíce červeného vína, 1 lžíce bazalky, sůl, pepř

Sýrová omáčka

50 g másla, 50 g hladké mouky, 600 ml mléka, 125 g sýru Čedar,  ½ lžičky muškátového oříšku

Postup:

Do pekáčku přijde nejprve vrstva boloňské omáčky, na to sýrová, pak lasagne, vrstvy opakujeme a ukončíme vrstvou boloňské omáčky a sýrové omáčky navrch. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 30-35 minut, do mírného zhnědnutí sýrové omáčky, možno nechat déle, pokud omáčka nezhnědne.

Boloňská omáčka

Olej, jemně nasekanou cibuli a prolisovaný česnek osmažíme do měkka. Vmícháme maso, po zhnědnutí masa přidáme rajčata, rajčatový protlak, víno, bazalku, sůl a pepř. Přivedeme k varu a povaříme na mírném ohni 20-25 minut.

Sýrová omáčka

V hrnci rozpustíme máslo, vmícháme mouku a minutu necháme osmažit. Postupně přidáváme mléko, přivedeme k varu při neustálém míchání, dokud omáčka neztuhne a není jemná. Přidáme muškátový oříšek. Přemístíme omáčku z ohně a vmícháme nastrouhaný sýr. Mícháme, dokud se nerozpustí.

Rádi byste se, i vy podělili s posluchači Fénix rádia o vaše oblíbené pokrmy, které nikdy u vás doma nezůstanou dlouho. Pak svůj recept pošlete na ambrosia@fenixradio.net. A pokud vás dnešní krabí pomazánka a lasagne nadchli, podívejte se, co na ně říká moderátorská dvojice Honza a Renáta.

[vsw id=“PrXVltTkZ30&feature=player_embedded“ source=“youtube“ width=“425″ height=“344″ autoplay=“no“]

Fénix rádio
Reklama
SDÍLET