Ambrosia: Frankfurtská polévka a Lívance

Je tu opět čas na další díl pořadu Ambrosia, se kterým se můžete čas od času setkávat na internetovém Fénix rádiu. A my vám dnes přináší již druhý díl tohoto „kuchařského seriálu“. Kuchaři Milan Ledvina a Kryštof Bernas spolu s Luckou Faustovou vám uvařili Frankfurtskou polévku a Lívanečky.
Frankfurtská polévka s párkem a brambory

Co budeme potřebovat:

Reklama

100 g oleje, 150 g cibule, 100 g hladké mouky, 1 sáček mleté papriky, pepř mletý, 600 g brambor, 3 stroužky česneku, 300 g jemného párku, 50 g slaniny, sůl, polévkové koření, petrželová nať

Postup:

Na 2/3 dávky tuku osmahneme dorůžova jemně nakrájenou cibuli, zasypeme ji hladkou moukou a připravíme světlou zásmažku, do které zamícháme papriku a pepř. Zásmažku za neustálého prošlehávání metlou zalijeme částí vlažné vody, popřípadě můžeme vývarem. Uvedeme do varu a za občasného prošlehávání polévku zvolna vaříme nejméně 30 minut. Očištěné opláchnuté brambory nakrájíme na menší kostky, zalijeme zbylou vodou a částečně uvaříme. Uvařené brambory včetně odvaru nalijeme do polévky, přidáme česnek, sůl a oloupané párky nakrájené na kolečka. Polévku znovu krátce povaříme. Do hotové polévky zamícháme na drobné kostičky částečně roztavenou slaninu a dochutíme i polévkovým kořením či solí. Důkladně povaříme. Propláchnutou jemně nakrájenou petrželku vkládáme do polévky až při podávání.




Lívanečky

Co budeme potřebovat:

50 g droždí, 100 g cukru krupice, 1350 g mléka, 1000 g hladké mouky, 3 ks vejce, citronová kůra, sůl, tuk, 150 g cukru moučka, 1 sáček mleté skořice, 300 g marmelády, 300 g tvarohu

Postup:

Droždí promícháme s trochou cukru, zředíme malým množstvím vlažného mléka, přidáme trochu hladké mouky a promícháme, až vznikne řídké těsto. Do kvásku, který necháme na teple vykynout, přidáme zbylé vlažné mléko. Rozšleháme vejce, jemně nastrouhanou kůru s pečlivě opláchnutého citronu, sůl a zbylou dávku hladké mouky. Směs pečlivě promícháme, prošleháme a necháme opět částečně vykynout. Vykynuté těsto nalijeme do tukem vytřeného lívanečníku a lívance pečeme po obou stranách dorůžova. Při podávání obalíme 3 ks upečených lívanečků v moučkovém cukru se skořicí, 6 ks potřeme marmeládou a posypeme strouhaným tvarohem.

Pokud byste se i vy chtěli podílet na tvorbě pořadu Ambrosia, pak není nic jednoduché než poslat váš oblíbený recept na ambrosia@fenixradio.net.

[vsw id=“LDB1v4-dqPg&feature=player_embedded“ source=“youtube“ width=“425″ height=“344″ autoplay=“no“]

Fénix rádio

Reklama