Aby vás nepálila žáha

Požitek z výborného jídla si odepře jen málokdo. Nesmíme zapomenout, že bychom se měli řídit heslem „všeho s mírou“. Začínáte ráno hrnkem kávy, v poledne pizza a večerní únavu zaháníme colou. Pak začne pálit žáha a krk je v jednom ohni. Je to způsobeno nadměrnou produkcí žaludečních šťáv. Není o co stát!

Reklama

Problém zvaný pyróza trápí téměř polovinu dospělé populace. Je způsobena mnoha objektivními příčinami (obezita, hormonální změny, některé nemoci či reakce na některé druhy léků). Ve většině případů je pálení žáhy způsobeno špatnou životosprávou a nevhodnou skladbou jídelníčku. S tím můžete něco udělat. Snažte se jíst pravidelně několikrát za den, vynechte, anebo aspoň omezte tučné pokrmy, nedávejte si druhou večeři. Jezte pomalu, bez shonu a soustu jídla pořádně rozkousejte. Jídlo upravujte raději vařením a dušením. U smažení dochází ke vzniku těžce stravitelných látek. Vyvarujte se alkoholu, cigaretám, nadměrné konzumaci kávy a kofeinových nápojů. Pokud to trošku jde, nestresujte se a odpočívejte častěji.

Potraviny, které pomáhají:
–    různé bylinkové čaje (meduňkový, pampeliškový, mátový)
–    mandle, když sníte denně pár kousků
–    žvýkačka, která nesmí obsahovat cukr
–    zázvor

Potraviny, kterým se raději vyhněte:
–    silná káva
–    tučná a ostře kořeněná jídla
–    kynuté pečivo
–    kyselé nápoje (bílé a červené víno)
–    různé limonády
–    špatně stravitelné potraviny (cibule, česnek, luštěniny, zelí, čerstvý chléb)

I když už nás pálení žáhy přepadne, v lékárně je mnoho přípravků na zmírnění potíží. Stačí si jen vybrat a preventivně ji přidat do obsahu domácí lékárničky.

i-Senior.cz

Reklama