4 (ne)tradiční recepty s kečupem v hlavní roli

Jedni ho nenávidí, druzí zbožňují. Řeč je o kečupu, který dokáže chuť jídla pozvednout i utlumit. Dnes přinášíme 4 originální recepty s kečupem v hlavní roli. Na své si přijdou milovníci klasické české kuchyně i vegetariáni.

 

Vaříte-li z kečupu, je velmi důležité vybrat si kvalitní kečup, který obsahuje minimálně 200 g rajčat na 100 g kečupu. Při nakupování hledejte především kečupy s označením – extra, speciál, prima. Jestliže chcete opravdu „echt“ výrobek, pak se zaměřte na značky kvality – Klasa, Regionální potravina, Evropské logo pro ekologickou produkci, Chráněné označení (ZTS, CHZO, CHOP).

Nyní už víte, jak na výběr kvalitního kečupu, a tak nic nebrání tomu představit si slibované netradiční recepty.

 

Rajská omáčka

Zdroj: www.pixabay.com

Začneme českou klasikou, kterou lze vykouzlit i z kečupu. Vhod přijde ale rozhodně ten s nejvyšším podílem rajčat.

Suroviny:

800 g hovězího masa, 60 g špeku, 1 mrkev, 3 cibule, 20 g másla, 5 lžic kečupu, 1 lžíci hladké mouky, 2 lžičky cukru, 6 kuliček černého pepře, 6 kuliček nového koření, 6 bobkových listů, 3 větvičky tymiánu, špetka skořice, šťáva z citronu, sůl a pepř

Postup:

Maso prošpikujeme špekem a provázkem ho svážeme do válečku. Vložíme do hrnce a přidáme koření – tymián, bobkový list, nové koření a černý pepř. Dále do hrnce dáme mrkev a cibuli, kterou rozpůlíme. Veškeré ingredience v hrnci zalijeme vodou a vaříme do změknutí. Maso změkne zhruba po 1,5 hodině. Jakmile se maso uvaří, necháme ho vychladnout, vyndáme ho z hrnce a nakrájíme na plátky.

Na omáčku budeme potřebovat nadrobno nakrájenou cibuli, kterou osmahneme na másle, zaprášíme moukou a cukrem a promícháme. Pár minut restujeme. Poté přidáme kečup a vývar z masa. Omáčku provaříme zhruba 15 minut. Vyjmeme koření a dochutíme solí, pepřem, skořicí a citronovou šťávou.

 

Pivní sekaná

Zdroj: www.pixabay.com

Klasikou jsme začali a budeme v ní stále pokračovat. Tentokrát kečup použijeme do přípravy domácí sekané. Ta je výborná nejen s bramborovou kaší, ale i s čerstvým chlebem.

Suroviny:

550 g mletého hovězího masa, 300 g mletého vepřového masa, 100 slaniny, 3 menší cibule, 2 vejce, 2 stroužky česneku, 3 hrsti strouhanky, 2 lžičky kečupu, 2 lžičky hořčice, 2 dcl piva, sůl, pepř, majoránka, petržel

Postup:

Nadrobno nakrájíme cibuli, slaninu, česnek a petržel. Zhruba 1 cibuli a 30 g slaniny si však ponecháme na vyložení pekáče. V míse smícháme maso, nasekanou směs, majoránku, 1 vejce, strouhanku, kečup a hořčici. Vše dochutíme solí a pepřem. Poté už jen vytvarujeme sekanou.

Do pekáče vložíme na kolečka nakrájenou cibuli, slaninu a suroviny zalijeme pivem. Přidáme sekanou, kterou potřeme rozšlehaným vajíčkem. Sekanou pečeme v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 1 hodinu. Během pečení občas potíráme zbylým vajíčkem.

 

Cuketový koláč

Zdroj: www.pixabay.com

Kečup nemusí být nutně jen k párkům či s těstovinami, skvěle se hodí také do slaného koláče, a to i toho vegetariánského, kde spolu s cuketou dokonale vynikne.

Suroviny:

listové těsto, 1 malá cuketa, 3 rajčata, 6 lžic kečupu, 2 stroužky česneku, bazalka, sůl a pepř

Postup:

Nejdříve vyválíme listové těsto, kterým vyložíme koláčovou formu. Těsto na pár místech propíchneme vidličkou. Poté oloupaný česnek, kečup, bazalku, sůl a pepř dobře rozmixujeme a směsí listové těsto potřeme.

Na kolečka nakrájíme cuketu a rajčata. Obě suroviny poté rozložíme na směsí potřené těsto. Koláč pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 25 až 35 minut.

 

Marináda na maso

Zdroj: www.pixabay.com

Dobrá marináda na maso nesmí chybět v žádné rodině. Proto vám jednu představíme i v dnešní čtyřce receptů, které spojuje ingredience v podobě kečupu.

Suroviny:

3 lžíce kečupu, 1 lžička hořčice, 1 chilli paprička, 1 cibule, citron, 2 stroužky česneku, 150 ml piva, 1 lžička cukru, tymián, rozmarýn, sůl, pepř

Postup:

Cibuli, česnek a chilli papričku nakrájíme na drobno. V míse smícháme spolu s kečupem, cukrem, solí, pepřem a citronovou šťávou. Té stačí zhruba ze čtvrtky citronu. Marinádu rozmícháme dohladka a poté do ní naložíme maso. Přidáme ještě tymián a rozmarýn a necháme marinovat minimálně přes noc.

 

Reklama
SDÍLET